Birks
Bakade dessa i dubbel sats i natt. Alltså de jäste på natten och sen slängde jag in dem på morgonkvisten i ugnen och gräddade dem då. Härligt att äta en söndagsmorgon till frukost.
Har kvar till sportlovets alla frukostar för barnen i veckan som kommer nu. Så passande!
Jag kan verkligen rekommendera birks, de är lite som winerbarkis kan man kanske säga ;)
25 g jäst
5 dl ekologisk mjölk, kall (3% fetthalt)
1 msk honung, flytande
1 dl rapsolja
14 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör, mjukt och rumstempererat
ägg och vallmofrön till pensling
- Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning.
- För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Ta inte i allt mjöl då det lätt kan bli för mycket. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur.
- Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen. Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
- Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar. Här blev det både fyrkantiga och rektanglar.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk. Låt stå i kylskåpet för att jäsa över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispat ägg. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
- Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på birksen.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar