Surdegsbröd med valnötter
2 bröd
620g vatten 60 grader
160 gr surdeg
100 gr eko rågmjöl
700 gr ekologiskt vetemjöl
18 gr salt
40 gr valnötter
Häll i vatten i bunken, sen surdegen. Surdegen ska flyta då är den bra! I med mjöl och salt blanda runt, fyll på med valnötterna.
Häll degen i en olivoljad plastlåda, vänd över kanterna varannan timme. Så den får lite hjälp med bubblorna. Den ska stå i rumstemperatur i fem sex timmar. Sen lägger man över dem i mjölade brödkorgar. Låter dem stå i kylskåp över natten upp till 18 timmar alltså.
Förvärm ugnen 250 grader i 45 minuter, jag hade en gjutjärnsplåt som stod inne. Sen gräddade jag bröden på plåten i 20 minuter. Öppnade luckan och sänkte till 230gr, fick ner värmen lite ugnen. gräddade 20 minuter till. Sen fick de svalna på galler. Skivade upp, åt och frös in resten!
Kommentarer
Skicka en kommentar