Karamelliserad rödlök

Reklam för Bagaren & Kocken


När vi var på Mallorca i sommar så serverades det karamelliserad lök på flera olika rätter, det var så gott tyckte vi. Det var då gul lök och det gör jag näste gång på samma recept. 
På Mallis hade det på pinsan som vi köpte på den lilla lilla restaurangen där vi låg nästan varje dag. Sicken gourmetställe med ett 40 tal solbäddar med nya lakan på varje dag och service till bädden. 

Därifrån tar jag med karamelliserad lök. Denna hade vi till grillad hjort och sen till pinsan dagen efter. 



4 ekologiska lökar
2 msk smör
1 msk socker
1 msk röd balsamvinäger (här hittar du den)
1 dl vatten
salt och peppar

Skiva löken men inte alltför tunn, stek den gyllene i smör i några minuter - den får inte brännas. Blanda ner socker, balsamvinäger och lite av vattnet. Låt koka in. Fyll på med vattnet och låt det koka in, det ska ta ca 15 minuter, glöm inte att röra om och ha inte för hög värme. Salta och peppra!

Balsamvinägern är rund och ger otroligt god fyllning till karamelliseringen. Jag har ofta en skvätt i maten eller på salladen. På burratan gör den riktigt gott. Perfekt att ha hemma!



 

Kommentarer