Vit chokladmoussetårta med björnbär


Bjöd på denna tårta efter kräftorna i förrgår kväll. Maken han skar upp en bit dagen efter och den var allt annat än rak, haha. Fick inga bra bilder på kvällen, augustikvällarna börjar mörkna och det krävs lite tid med kamera inställningarna ;) 

Så ni får helt enkelt nöja er med en sned kaka där björnbären som garnerat tårtan åkte med in i frysen och här blev frostiga. Tog lite extra nyplockade björnbär på med ;) 

Tårtan brukar jag baka när vi har student och konfirmation som extra i frysen ifall om det inte räcker, de åren vi haft dessa kalas. De vanliga tårtorna har alltid räckt så efter så då kan man plocka fram en sån här på någon sittning under sommaren. Fiffigt!
Just denna bakade jag på eftermiddagen och hann frysas 3-4 timmar innan servering. 




Botten 
300 gr mandelmassa
3 ekologiska ägg

Mousse
300 gr belgisk vit choklad
6 dl ekologisk grädde
4 äggulor

 Nyplockade björnbär

Riv mandelmassan och blanda ner äggen. Bred ut smeten i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175° ca 20 min. Låt kallna.


Smält chokladen över vattenbad (i en kastrull som står i en större kastrull med vatten). Vispa grädden och vänd ner chokladsmeten och äggulorna. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen ca 3 timmar eller flera dagar.  

Tina tårtan ca 20 minuter före servering.





 

Kommentarer