Grovt rågbröd


Bakade detta grova bröd idag. Sätta skållningen igår kväll och bakade av när jag vaknat. Ett grovt bröd med lite tuggmotstånd. Jättegott! 






Som vanligt så kommer januari försöka bli lite annat än kaffebröd. Då passar det ju faktiskt att man har lite grovt mättande bröd hemma. Jag körde stort sett sockerfritt från slutet av oktober till mitten av december. Vad lätt det var när man nått målet att vara sockerfri. Sen kom julgodiset och förstörde det hela.
Så man får väl ta huvudvärk ett par dagar och börja om!



Skållning:

6 dl kokande vatten
2 msk ekologiskt salt
4 msk krossat linfrö
300 gr rågkross

Blanda de torra ingredienserna och häll över kokande vatten och låt stå och dra med lock på över natten. Det blev 10 timmar för min del.

50 gr jäst
1 liter ekologiskt vetemjöl
2 tsk ekologisk honung
1 dl sirap
2 dl ekologisk turkisk yogurt
1 dl vatten
3 dl ekologiskt rågmjöl
1/2 dl kakonips (Kung Markatta har)

Blanda i alla ingredienserna. Jag tog kalla varor och lät det jäsa i två timmar. Värmer man på vatten och yoghurt kan man låta det jäsa 45 minuter.
Klicka i två avlånga formar som är smorda och bröade med sesamfrön. Strö över lite rågmjöl. Jäs 45 minuter.
Grädda 175 gr 50 minuter.

Låt svalna innan man skivar upp brödet.





Kommentarer