Äggost


Mjuk och fin ska den vara äggosten. Denna gjorde jag innan midsommar och vi tog den på midsommardagen. Serverade vispad grädde och jordgubbar från trädgården till den. Massa gott!







3 liter gammaldags ekologisk mjölk
12 ekologiska ägg
3 dl ekologisk grädde
5 dl ekologisk filmjölk (denna gången blandade jag med gräddfil)

2,5 dl socker

Koka upp mjölken. Ta väck onga från äggen. Blanda ägg med övriga ingredienser i en bunke. Häll smeten i den kokande mjölken och sänk plattan, rör hela tiden mot botten av kastrullen tills det skär sig, tar en kvart ungefär. Det får inte koka, bara sjuda. När den skurit sig så låt den vila 10-20 minuter i kastrullen.

Häll upp med hålslev i en äggostform, varva med socker. Hur söt man vill ha den är en smaksak.
Låt kallna och sen stelna i kylen över två nätter.


 

Kommentarer