Nougat Tårta



Igår fyllde Martin 45 år! Medelålders big time ;) Det blev ett släktkalas för de som var hemma. 

Så efter rådjursadeln och potatisgratängen så följde efterrätten som bestod av tre olika chokladskapelser. Martin tycker att efterrätter ska vara av choklad. Så fick det bli. Denna tyckte Martins bror var godast. Det är Nougattårtan från Hela Sverige Bakar. Jag gjorde ju den till Saga och Sallys kalas i september. Sanslöst god!

Just nu sitter jag och njuter av en kopp kaffe och alla andra sover sin skönhetssömn ;) Ute blåser och regnar det. Så brasan är tänd i kakelugnen och Sonja Aldén är på Spotify med sin nya platta. Så bra!




Rulltårtsbotten3 stora ägg 
120 g socker 
7,5 g bakpulver 
56 g potatismjöl 
Valnötsbottnar1 äggvita 
45 g florsocker 
50 g valnötter som mals 
Nougatchokladkräm0,75 dl socker 
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften) 
15 g kakao 
150 + 100 g mjuk nougat 
35 g smör 
8 dl grädde 



Rulltårtsbotten 
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.

Smöra ett bakplåtspapper

Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock. 

Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).


Valnötsbotten:
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Smöra pappret.

Blanda samman florsocker och malda valnötter i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker- och nötblandningen.

Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln på smörpappret.

Grädda i ca 15 minuter, 150 grader varmluft.


Nougatkräm

Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme. 

Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.  Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar. 

Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.

 Montering

Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på nötbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.

Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten. 


Serveras direkt eller ställ kallt i väntan på servering!






Kommentarer