Emmerbröd


Idag blev det hembakat bröd med Emmer, en gammal vetesort med djup och fyllig smak. Brödet fick en härligt krispig skorpa och ett saftigt inre, perfekt att skiva upp och njuta med smör och ost.

Emmer ger en lite nötig och rustik karaktär, och det känns extra roligt att baka med en spannmål som har anor långt tillbaka i historien. Brödet passar lika bra till frukosten som till en mustig soppa eller en god middag.

Det doftar fantastiskt här hemma nu – nybakat är ändå svårslaget! 





 5 gr jäst
5 dl kallt vatten 
2 tsk salt
150 gr ekologiskt emmermjöl
450 gr ekologiskt vetemjöl

Blanda runt i en bunke (med lock är bra) med en slickepott. Det är en lös deg och det ser inte ut mycket för världen, men vänta när det jäst klart 6-10 timmar senare i rumstemperatur. Alltså här kan man ju massa enkelt låta den stå över natten. 

Häll över på ett rejält mjölat bakbord och gör den lösa degen till en fyrkant. Vik över från två håll från varje sida och platta ut den en aning så den blir åt det plattare hållet. Låt den jästa 30-60 minuter. 
Sätt ugnen på 230 gr varmluft.
Men hjälp av en mjölad degspatel så dela degen i fyra avlånga remsor. Sen varje remsa i fyra delar. Då har man 16 goa frallor. 
Som jag gräddade i ca 15 minuter. 14 för att vara exakt ;) 

Låt svalna!


 

Kommentarer