Ris á la Malta


Det är så gott med ris ala Malta! 
Men inte om den är gjord på gröt, då kan man lika gärna kasta den. Det går liksom fetbort! Så här gör öbor risalamalta, utan gröt!
 
Man gör den godaste ris ala Maltan på bara ris, grädde och vaniljsocker. Man kan även fylla på med lite socker för den goda smaken skull! Denna efterrätt är den absolut godaste julefterrätten och något jag kan längta till under året. 





5 dl ekologiskt grötris
10 dl vatten
Koka tills riset är mjukt, skölj det i durkslag och låt vattnet rinna av helt.
7 dl grädde
2 msk vaniljsocker
3 msk socker

Vispa grädden, blanda med det kokta kalla riset, vaniljsocker och socker. Färdigt!

Saftsås:
6 dl hallonsaft
1 1/2 dl vatten
knappt 2 msk potatismjöl

Koka upp saft och nästan allt vattnet. Blanda potatismjölet med resterande vatten, rör i det i den uppkokade saften. Den ska vara lagom tjock. 







Kommentarer