Päron och mandelpaj




Då var valet över. Skönt. Ska bli kul att se bildningen av regeringen, hoppas de får till det denna gången. Jag är glad om vi slipper partiet innehållande argbiggan med de hatiska ögonen samt de som ställt till det de senaste åtta åren. Men du behöver inte hålla med. Det är helt ok. Det är ju det som är demokrati.

Folk skriver att man röstar blått för att man är rädd. Det är väl att ta i tycker jag. Men förstår folk som är rädda för MP faktiskt, det är ju inte så konstigt. De är ett parti som förstört så mycket. Men det är nog inte det som de menar heller. Tror det är de röd-gröna som är rädda faktiskt. Det behöver ni nog inte vara. 

Sen ska vi vara rädda om vår jord, det håller jag verkligen med om.

Bakade denna pajen förra veckan och den sitter som ett smäck! Prova den.












Mandelkräm
60 gr äggulor (3 st)
60 gr strösocker, (0.75 dl)
12 gr maizena, (1.5 msk)
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl  mjölk, 3%
300 gr mandelmassa
100 gr mandelspån

Päron
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
2,5 dl vitt vin
7 dl vatten
4-6 st päron
1 msk socker

Mördegsbotten
90 gr florsocker, (1.5 dl)
270 gr vetemjöl, (4.5 dl)
180 gr mjukt smör 
20 gr äggula, 1 stycken.

Garnering
florsocker  

Tillagning
Rör ihop äggulor, socker och maizena till krämen i en bunke. Lägg vaniljpulvret i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och sjud upp under konstant omrörning tills den har tjocknat till en kräm. Häll över i en bunke och låt svalna.
Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.

Dela och skrapa ur vaniljstången till päronen och lägg fröna och stången i en kastrull med vin och vatten. Koka upp och sjud ca 5 minuter.
Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg halvorna i kastrullen och sjud tills de är knappt mjuka, ca 5 minuter. Låt svalna i lagen.

Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut den i en rund form 24 cm i diameter, med degen.
Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen. Strö socker över päronen och flisad mandel över krämen. Grädda mitt i ugnen i 20–25 cm. Låt svalna och pudra över florsocker före servering.

Lättvispad grädde är godast till!






 

Kommentarer