Knäckig äppelpaj


Paj och paj, denna blir mer som en kaka med ett knackig topp typ. God. Den gör jag nog varje höst på höstäpplena och det blev en idag. Var och plockade äpplen hos kusinen för två veckor sen så jag har en del kvar efter att jag gjort äpplemos och paj och annat. 
Idag tog gubben upp båten så nu är hösten definitivt här för att stanna. Men det är lite gott det med. Rutiner och elda brasor.

I veckan fick ena dottern sitt moppekort, några dagar efter hon fyllt 15. Så grym!









  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 4-5 syrliga svenska äpplen

  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen.

  • Vispa samman ägg, socker och vatten.
  • Smält smör och blanda ner.
  • Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  • Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  • Strö över lite råsocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  • Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader med varmluft.
Det är gott med en god hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass till pajen!





 

Kommentarer

Skicka en kommentar