Nougattårta
Igår fyllde mannen år. Det blev en tårta som är glutenfri och dessutom god. Ett mycket litet kalas fick vi klämt in på eftermiddagen. På förmiddagen promenerade vi över till Hönö och kyrkogården då det var en månad sen igår svärfar dog och det även var Alla Helgonadagen.
Alla barnen försvann på fester och ut med kompisar på kvällen så vi tog ett spontant firande till Tullhuset och en god hummermeny som pricken över iet på makens födelsedag.
En härlig dag!
Jag gjorde dubbel sats av denna tårta.
Rulltårtsbotten
3 stora ägg
120 g socker
7,5 g bakpulver
56 g potatismjöl
Nougatchokladkräm
0,75 dl socker
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
15 g kakao
150 + 100 g mjuk nougat
35 g smör
8 dl grädde
Rulltårtsbotten
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.
Smöra ett bakplåtspapper
Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock.
Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).
Nougatkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.
Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret. Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar.
Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.
Montering
Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på mitten av fatet. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.
Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten.
Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar