Äppelpaj



I torsdag fick jag folk på lunch och gjorde denna till efterrätt. Äpplepajen med extra allt. Den borde ni pröva faktiskt. Det är Roy som skapat receptet. Han gillar vi ju.




















Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl 
1 dl florsocker 
1 äggula

Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.

Mandelfyllning:
200 g  riven mandelmassa
1 tsk kardemumma 
100 g rumstempererat smör
1 ägg  
3 äggulor

Vispa ihop alltsamman till en kräm.

Äpplefyllning:
4-6 äpplen 
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel 

1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 
1/2 dl råströsocker 

Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.

Havrecrumble:
 1/2 dl strösocker 
1 1/2 dl vetemjöl 
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver 
60 g mjukt smör

Blanda ihop till en crumble, fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter. Låt svalna!


Vaniljsås:

3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
3 dl ekologisk grädde

Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden. 
Blanda ihop och den bästa vaniljsåsen är färdig.


Kommentarer