Hummer risotto
Förra helgen gjorde vi denna goda middag. Riktigt gott och mättande. Med lite vitlöksbröd till satt den som en smäck.
- 3 kokta humrar
- 4 msk koncentrerad hummerfond
- vatten
- 2 st shalottenlök finhackad
- 1 st vitlöksklyfta finhackad
- 3 msk olivolja
- 3 dl arborioris eller avorioris (är det samma kanske)
- 1,5 dl vitt torrt vin
- 75 g riven parmesan till risotton
- 15 g smör
- 1 st salladslök fint skivad
- salt och peppar
- 20 g parmesan hyvlad
- Lägg klokött och rumpbitarna på ett ugnsfat och droppa över lite olivolja. Koka upp vatten (mer än en liter) och tillsätt sedan koncentrerad hummerfond - håll detta varmt på spisen - inte kokande men varmt. Fräs lök och vitlök i olivolja i en vid kastrull, rör med träsked. När löken är blank tillsätt det råa riset. Fräs i ca 30 sekunder. Slå på vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt nu eftersom av buljongen, någon dl åt gången. Riset kommer suga åt sig av buljongen.
- Rör hela tiden.
- När riset är nästan färdigkokt så vänds riven parmesan ner med smöret
- Vänd ner hackad salladslök
- Smaka av med salt, peppar och pressad lime
- Värm hummerklorna och stjärtarna i 100 gradig ugn i ca 2 minuter
- Lägg upp risotto, hummer och mer riven parmesan
Kommentarer
Skicka en kommentar