Hummer risotto


Förra helgen gjorde vi denna goda middag. Riktigt gott och mättande. Med lite vitlöksbröd till satt den som en smäck.
















  • 3 kokta humrar
  • 4 msk koncentrerad hummerfond
  • vatten 
  • 2 st shalottenlök finhackad 
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad 
  • 3 msk olivolja 
  • 3 dl arborioris eller avorioris (är det samma kanske)
  • 1,5 dl vitt torrt vin 
  • 75 g riven parmesan till risotton 
  • 15 g smör 
  • 1 st salladslök fint skivad  
  • salt och peppar 

  • 20 g parmesan hyvlad 


  • Lägg klokött och rumpbitarna på ett ugnsfat och droppa över lite olivolja. Koka upp vatten (mer än en liter) och tillsätt sedan koncentrerad hummerfond - håll detta varmt på spisen - inte kokande men varmt. Fräs lök och vitlök i olivolja i en vid kastrull, rör med träsked. När löken är blank tillsätt det råa riset. Fräs i ca 30 sekunder. Slå på vinet och låt det koka in nästan helt. Tillsätt nu eftersom av buljongen, någon dl åt gången. Riset kommer suga åt sig av buljongen.
  • Rör hela tiden.
  • När riset är nästan färdigkokt så vänds riven parmesan ner med smöret
  • Vänd ner hackad salladslök
  • Smaka av med salt, peppar och pressad lime
  • Värm hummerklorna och stjärtarna i 100 gradig ugn i ca 2 minuter
  • Lägg upp risotto, hummer och mer riven parmesan  


Kommentarer