Apelsin choklad Cheesecake
När gubben fyller år, så vill han nästan alltid ha denna cheesecake. Då behöver den vara glutenfri såklart. Så det fick hans bli ;)
Han blev firad från morgon till kväll. Denna goda cheesecake åt vi på förmiddagen. Vi ägnade sen eftermiddagen till att åka och bowla hela familjen för att sen äta middag på en fransk restaurang i Vasastan. Det blev ett härligt häng med alla flickorna. Gubben verkade helnöjd med.
För att göra den glutenfri så använder du glutenfria digestive.
Chokladen är ju viktig. Jag använde Lindhs mörka choklad. Blockchoklad går alltid bort för mig, det är inte riktig choklad. Sen är det en balansgång med halten av choklad, 50-60 % tycker jag blir bra så det inte blir för mörkt och tar överhand.
För trettio år sen så försökte jag baka denna med mjölkchoklad. Det gick inte, all choklad ramlade ner till botten. Så det är viktigt vilken choklad man använder.
Botten;
140 gr digestivekex
2 msk socker
1 msk cacao
1 tsk kanel
60 gr smält smör
Klä en rund form med löstagbar kant med folie. Krossa digestivekexen i en blender.
Blanda allt till botten och tryck ut i formens botten. Grädda 180 grader i 10 minuter.
Cheesecake:
500 gr Philadelphiaost
125 ml kesella
1 dl socker
Skalet av 1 apelsin
5 ekologiska ägg
250 gr mörk fin dyr choklad smält och rumstempererad
Vispa Philadelphiaosten i 10 minuter, så alla klumpar försvinner. I med kesellan, sockret och det rivna apelsinskalet. Ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
Grädda i 50 minuter. Låt den svalna sen in i kylen minst över natten.
Pudra cacao över kakan.
Servera med vispad grädde eller garnera det hela med grädde!







Kommentarer
Skicka en kommentar