Belgiska våfflor


Våffeldagen idag och då fick det bli en våffla till fikat! 
I alla år som har jag haft mitt våffeljärn - vilket är 10 år nu -  så har jag sett att man ska göra belgiska våfflor med jäst. Imorse fick jag ett mail från Kitchen Aid med recept på lite olika våfflor, så detta kommer från dom. Med jäst i. Vilken skillnad, det blev så mycket bättre. Alla gillade dem...









 100 g smör, smält
12 g färsk jäst
250 ml mjölk, varm
250 ml varmt mineralvatten
ägg
300 g mjöl
nypa salt


  1. Häll den varma mjölken och det varma mineralvattnet i skålen till köksmaskinen. Smula ned jästen. Montera ballongvispen på köksmaskinen och mixa på hastighet 2 tills jästen har löst upp sig. 

    1. Separera äggen, tillsätt äggulorna och mixa igen på hastighet 2 tills du får en jämn smet. 

      1. Blanda mjöl och salt i en separat skål. Vrid hastighetskontrollen till 2 och blanda de torra ingredienserna. Häll i mjölkblandningen långsamt.

        1. Tillsätt det smälta smöret och mixa 1 minut till. Sätt hastighetskontrollen på 4 och mixa i 4 minuter tills smeten är helt jämn.

          1. Vispa äggvitorna i en annan skål på hastighet 8 tills de bildar mjuka toppar. 

            1. Vrid hastighetskontrollen till 2 och häll försiktigt ned smeten i äggvitorna. Blanda. Täck smeten med en kökshandduk och låt den jäsa på en varm plats i 30 minuter. 

              1. Sätt på våffeljärnet på hög värme. Häll två skopor med smet i våffeljärnet och grädda våfflorna tills de är gyllene. Upprepa tills smeten är slut. Servera omedelbart. 


Fick fem våfflor på detta recept.



 

Kommentarer