Rabarber och Pistagemandelkaka




Bakade denna paj efter sett den på Salt som Socker bloggen. Den var god men ska jag baka den igen så krävs det mycket mer socker. Typ dubbelt upp kan jag tänka mig än vad receptet säger. Det tyckte även de som kom på besök.
Men tveka inte på att göra den för kombon var god.












































  • 6 1/4 dl ekologiskt vetemjöl 
  • 2 msk strösocker 
  • 1/4 tsk salt 
  • 200 g kallt smör, i kuber
  • ca 5 msk kallt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st ekologiskt ägg 

Pistagefyllning

  • 1 dl pistagenötter 
  • 1 dl mandelmjöl 
  • 1 dl strösocker 
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 st ägg 
  • 1/2 st rivet skal och juice från citron

Rabarber & garnering

  • 3-4 st rabarber 
  • 1/2 dl hackade pistagenötter 
  • 2 msk florsocker



Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. I med smöret.
Tillsätt vatten, citronsaft och ägg och blanda tills degen kommer ihop.
Fodra en pajform med löstagbar botten.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft.  
Mixa pistagenötterna till grovt ”mjöl” och blanda med mandelmjölet i en bunke. 

Tillsätt socker och smör och blanda ihop ordentligt. 

Nu går ägg, citronsaft och rivet citronskal i och blandas till en slät massa.
Skölj rabarbern och skiva ca 10 cm långa stavar, helst bara det röda. 
Bred ut pistagefyllningen i pajskalet och placera ut rabarbern i ett fint mönster. 
Strö över hackad pistage. 

Grädda i ca 45 minuter tills pajen är gyllenbrun, testa med provsticka i mitten om du är osäker. 

Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen




Kommentarer