Salted Caramel Cheesecake
Snart flera veckor sen jag serverade denna kakan när jag hade lite vänner över på lite mat & prat. Men nu kommer receptet här. Den salta kolakrämen är supergod. Å Cheesecake på det. Ja ni fattar.
Receptet är från Roy Fares kokbok Sweet. Men jag gjorde en annan salt kolasås som jag hittade på en amerikansk blogg.
Botten:
14 digistivekex
1/2 dl ekologiskt rörsocker
100 gr smör
Fyllning:
900 gr philadelphiaost
3 dl ekologiskt rörsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl maizenamjöl
2 dl kesella
3 ekologiska ägg
1 ekologisk äggula
Mixa digistiven i en blender till smulor. Blanda med socker och smör och tryck ut i en form 23 cm med löstagbar kant.
Grädda 180° i 10 minuter.
Vispa philadelphian i 10 minuter, blanda ner kesellan och vaniljen. Maizenan vispas ner och sen äggen. Fyll formen och grädda 180° i 10 minuter. Sänk ugnen till 120° och grädda i 60 minuter till, stäng av ugnen och låt cheesecake stå kvar i 55 minuter. Låt den svalna för att sen förvara den kallt i kylskåp över natten. Den måste sätta sig och stelna.
Salt kolasås
200 gr socker
90 gr smör
1..20 dl ekologisk grädde
1 tsk salt
Smält sockret i kastrull på medium värme. Rör hela tiden. Lägg i smöret i kuber och låt det smälta. Var försiktig så det inte skvätter. Häl i grädden och koka någon minut. Lite salt på det hela och rör om. Häll upp i fin burk.
Innan servering häll kolakrämen över cheesecaken.
Dagen efterkort:
Kommentarer
Skicka en kommentar