Salted Caramel Cheesecake








Snart flera veckor sen jag serverade denna kakan när jag hade lite vänner över på lite mat & prat. Men nu kommer receptet här. Den salta kolakrämen är supergod. Å Cheesecake på det. Ja ni fattar.














Receptet är från Roy Fares kokbok Sweet. Men jag gjorde en annan salt kolasås som jag hittade på en amerikansk blogg.


 Botten:
14 digistivekex
1/2 dl ekologiskt rörsocker
100 gr smör

Fyllning:
900 gr philadelphiaost
3 dl ekologiskt rörsocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl maizenamjöl
2 dl kesella
3 ekologiska ägg
1 ekologisk äggula


Mixa digistiven i en blender till smulor. Blanda med socker och smör och tryck ut i en form 23 cm med löstagbar kant.
Grädda 180° i 10 minuter.

Vispa philadelphian i 10 minuter, blanda ner kesellan och vaniljen. Maizenan vispas ner och sen äggen. Fyll formen och grädda 180° i 10 minuter. Sänk ugnen till 120° och grädda i 60 minuter till, stäng av ugnen och låt cheesecake stå kvar i 55 minuter. Låt den svalna för att sen förvara den kallt i kylskåp över natten. Den måste sätta sig och stelna.



Salt kolasås

200 gr socker
90 gr smör
1..20 dl ekologisk grädde
1 tsk salt


Smält sockret i kastrull på medium värme. Rör hela tiden. Lägg i smöret i kuber och låt det smälta. Var försiktig så det inte skvätter. Häl i grädden och koka någon minut. Lite salt på det hela och rör om. Häll upp i fin burk.

Innan servering häll kolakrämen över cheesecaken.




Dagen efterkort:






Kommentarer