Äpplepaj med extra allt
Den här pajen är extra god. Den har allt. Barnen slukade den och den försvann som en löning från kylen. Vaniljsåsen eller råkrämen blev lite lös dagen efter. När den är nygjord så är den som en kräm mer. Väldigt smarrig.
Idag har jag kikat lite på Drottning Elisabeths begravning på TV medan jag jobbade samtidigt. Maffigt!
Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.
Mandelfyllning:
200 g riven mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Vispa ihop alltsamman till en kräm.
Äpplefyllning:
4-6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl råströsocker
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 1/2 dl råströsocker
Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.
Havrecrumble:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g mjukt smör
Blanda ihop till en crumble, fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter. Låt svalna!
Receptet kommer från Roy Fares.
Vaniljsås:
3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
3 dl ekologisk grädde
Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden.
Blanda ihop och den bästa vaniljsåsen är färdig.
Kommentarer
Skicka en kommentar