Äpple och Mandelkräms Paj
Reklam för Bagaren och Kocken
Detta är min absoluta favoritpaj med äpple i. Bli inte rädda för att det är många moment. Den är helt klart värd det. Men en hemmagjord vaniljsås till så är det inte mycket som slår denna paj. Passa på nu när det finns goda äpplen i varje trädgård. Jag brukar åka till en släkting eller till en kompis och palla lite. Man kan alltid bjuda igen med något tillbaka så får man komma varje år.
För att få en grym kant på pajen så använder jag denna FORMEN som gör att det blir riktigt snyggt. Den är köpt på Bagaren och Kocken och just nu har de höstrea på massor av produkter. Passa på! Den finns i flera storlekar.
Jag bjöd in diverse grannar på fika när pajen var färdig. Bra att andra kan äta upp kalorierna jag bakar ;) Bästa grannarna ever har vi!
Recept på paj och vaniljsås hittar du längre ner.
Botten;
120 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Blanda ihop och klä en pajform med lös kant. Ställ i kylskåp tills vidare.
Mandelfyllning:
200 g riven mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
1 tsk kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Vispa ihop alltsamman till en kräm.
Äpplefyllning:
4-6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl råströsocker
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 dl mandelmjöl
2 msk flytande honung 1/2 dl råströsocker
Dela äpplena och blanda i övriga ingredienser.
Havrecrumble:
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ekologiska havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g mjukt smör
Blanda ihop till en crumble,
Fyll pajskalet med mandelkrämen, sen äpplena och sist crumblen. Grädda 175 grader 40 minuter.
Låt svalna och kallna helt innan den ska förtäras med en kopp kaffe!
Här kommer recept på en lätt vaniljsås som jag alltid gör.
Vaniljsås:
3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
3 dl ekologisk grädde
Vispa äggulor med vanilj och socker. Vispa grädden.
Blanda ihop och den bästa vaniljsåsen är färdig.
Kommentarer
Skicka en kommentar