Knäckig äppelpaj



September har bjudit på många härliga kvällar. Denna pajen gjorde jag då, men har haft rätt mastig september så har inte prioriterat bloggen. Men det fina är att man kan blogga senare och ta igen. 

Har du mycket äpplen i trädgården så gör denna pajen, den är verkligen god. Idag blåser det väldigt mycket på ön och har du äppleträd så kanske du redan plockat in dem. För nu blåser nog allt ner.




















  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 4-5 syrliga svenska äpplen

  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen.

  • Vispa samman ägg, socker och vatten.
  • Smält smör och blanda ner.
  • Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  • Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  • Strö över lite råsocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  • Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader med varmluft.
Det är gott med en god hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass till pajen!






Kommentarer