Knäckig äppelpaj
Denna pajen gjorde jag förra helgen, den är väldigt god och enkel att göra med smak av kardemumma. Jag gjorde en glutenfri variant med som passar några i familjen som är hitte-pågluten. Receptet kommer i nästa inlägg på den glutenfria varianten.
Vi fick en påse äpplen från vänner på ön. Väldigt gulliga.

- 1 ekologiskt ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 100 g smält smör
- 4-5 syrliga svenska äpplen
- Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
- Smör till formen.
- Vispa samman ägg, socker och vatten.
- Smält smör och blanda ner.
- Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
- Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
- Strö över lite råsocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
- Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader med varmluft.
Det är gott med en god hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass till pajen!
Kommentarer
Skicka en kommentar