King Cake






Trettondagstårta eller Epiphany Cake som den heter på engelska serveras på trettondagen i många länder i Europa. Den kallas även King Cake.
Dottern kom hem en snabbis över helgen från Åre, för att kram hunden och hämta lite mer saknade saker. Så det passade bra att hon fick denna kaka på Trettondagen. Den är väldigt god.






Mördeg
190 gr ekologiskt mjöl (1 and 1/2 cups)
50 gr socker (1/4 cup)
1/4 tsk salt
115 gr smör
60 ml vatten

Gör mördegen lite hastigt, smöret ska vara kallt och vattnet med. Låt den vila i kylen en halvtimme.


Frangipane
60 gr smör
2 ekologiska ägg
100 gr mandelmjöl (1 cup)
100 gr socker (1/2 cup)
2 tsk vaniljextrakt

Vispa ihop till en smet.

Kavla ut hälften av mördegen till en rundel ca 25 cm i diameter. Lägg på krämen och kavla ut andra delen av mördegen och ha som lock. Nyp ihop kanterna så inte fyllningen rinner ut. Pensla med en äggula och strö över lite råsocker och mandelspån. Grädda i 190 grader i 30 minuter. Pudra florsocker över. Ta gärna lite grädde till.





 

Kommentarer